ŚWIĘTY SPOKÓJ

     Święta Bożego Narodzenia to magiczny i bardzo rodzinny czas. Jednak wraz z nimi w naszej głowie często pojawia się dylemat – co z dietą?

Spotykamy się, zasiadamy przy wspólnym stole, celebrujemy, rozmawiamy i jemy. Często też mało się ruszamy. Zdarza się, że zaczynamy świętować w Wigilię, a kończymy po Nowym Roku.

Czy świąteczne odstępstwa mogą spowodować, że cały wysiłek włożony w przestrzeganie diety pójdzie na marne? A może na odwrót – chwilowe odpuszczenie spowoduje, że później łatwiej będziemy trzymać się założonego jadłospisu?

Przede wszystkim stwórz PLAN! Nie traktuj Świąt jak pole bitwy – ja kontra dieta. To całkowicie zaburzy Ci świąteczny nastrój i wpadniesz w niepotrzebną frustrację. Wprowadź kilka małych zmian i ciesz się tym magicznym czasem!

PORADNIK ŚWIĄTECZNY podpowie Ci co zrobić, aby przeżyć Święta na diecie ze świętym spokojem. Znajdziesz w nim porady, ale przede wszystkim przepisy na moje autorskie dania, które pozwolą Ci cieszyć się pysznymi świątecznymi potrawami w zdrowej wersji.

Co zrobić, aby go mieć?

1. Wejdź na stronie do zakładki KONTAKT – www.amdietetyka.pl/kontakt

2. Wypełnij formularz kontaktowy wpisując w temacie lub treści wiadomości PORADNIK ŚWIĄTECZNY

3. Sprawdź swoją skrzynkę mailową i wprowadź porady i przepisy w życie!

Dzisiaj na blogu mała próbka poradnika, czyli 3 przepisy na zachętę!

KREM GRZYBOWY

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 kg mrożonych prawdziwków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki jogurtu greckiego

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku  na maśle klarowanym. Dodaj do garnka gałązkę rozmarynu. Dodaj grzyby i smaż aż się zarumienią. Dodaj bulion i gotuj ok. 15-20 minut. Wyjmij rozmaryn i zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z kleksem z jogurtu greckiego.

TATAR Z ŁOSOSIA

Składniki:

  • 150 g łososia wędzonego na zimno (najlepiej w kawałku)
  • 2 ogórki kiszone
  • ½ małej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka kaparów
  • 1 łyżka koperku
  • ½ łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Łososia pokrój w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone, cebulę oraz połowę kaparów również. Dodaj posiekany koperek. Przypraw chrzanem, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z pozostałymi kaparami w całości.

 

INDYK PIECZONY Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI

Składniki:

  • 500g piersi z indyka
  • 1 czerwona cebula
  • 2-3 jabłka
  • 1-2 pomarańcze
  • rodzynki
  • płatki migdałów
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • pół łyżeczki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Naczynie żaroodporne wysmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Wyłóż dno kawałkami  indyka obsypanymi z każdej strony solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Na indyka ułóż cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Na cebulę połóż cząstki jabłek, a na to cząstki pomarańczy. Całość posyp sparzonymi rodzynkami i płatkami migdałowymi. Piecz, koniecznie pod przykryciem, ok. 40-45 min.

 

Życzę Wam zdrowych, spokojnych, pełnych miłości i rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia! Niech będzie to radosny czas pełen odpoczynku, nadziei i uśmiechu!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *