W tym roku zdecydowanie królują u mnie strączki. Zaczęło się chyba od dwóch past - z cieciorki i fasoli, które przyrządziłam na imprezę sylwestrową. I tak już ze mną zostały.. Ostatnio zasmakowały mi szczególnie. Są zdrowe, sycące, bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym wszystkim doskonale się sprawdzają w diecie z ograniczeniem mięsa. Jak czytaliście mój ostatni wpis to wiecie, że mocno stawiam na flexitarianizm, więc strączki są tutaj idealnym pomysłem. A przy okazji jakim smacznym! Mam nadzieję, że zarażę Was dzisiaj trochę moimi sposobami na szybkie pasty. Jak wypróbujecie dajcie koniecznie znać, czy Wam smakowały!
SMALEC Z FASOLI Z PRAŻONĄ KASZĄ GRYCZANĄ
Kaszę wymieszaj z oliwą i przyprawami i włóż do piekarnika (190 stopni) na ok 15 minut. W trakcie pieczenia możesz kaszę przemieszać 2-3 razy. Powinna być chrupiąca.
W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i obrane jabłko pokrojone w drobną kostkę. Dodaj do nich przyprawy.
Fasolę zmiksuj na gładką pastę z odrobinką wody. Dodaj do niej usmażoną cebulę z jabłkiem, posiekaną natkę pietruszki oraz uprażoną kaszę gryczaną i dobrze wymieszaj.
HUMMUS POMIDOROWO-PAPRYKOWY
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. Ewentualnie dodaj ok 2-3 łyżek zalewy z ciecierzycy konserwowej lub wody po gotowaniu ciecierzycy. Przełóż do słoika lub miseczki i posyp natką pietruszki i czarnuszką.
PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z CZARNYM CZOSNKIEM
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. Ewentualnie dodaj ok 2-3 łyżek zalewy z puszki po fasoli. Przełóż do słoika lub miseczki i posyp natką pietruszki i słonecznikiem.
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. I gotowe 🙂
Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. Ewentualnie dodaj ok 2-3 łyżek zalewy z ciecierzycy konserwowej lub wody po gotowaniu ciecierzycy. Przełóż do słoika lub miseczki i posyp czarnuszką.
MEKSYKAŃSKA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI
Posiekaj drobno czosnek i chilli. Podsmaż na oliwie, dodaj fasolę i wszystkie sypkie przyprawy. Smaż jeszcze przez chwilę. Po ostudzeniu dodaj sok z limonki i zmiksuj na gładką pastę. Czerwoną cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, kolendrę posiekaj - dodaj do pasty i wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki Violi Urban pt. "Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch".
Wypróbujcie, zasmakujcie! Ja wpadłam po uszy! 🙂
NO TO AM! NA ZDROWIE!