Uwielbiam azjatyckie smaki. Powiem Wam szczerze, że chyba częściej pojawiają się na moim talerzu niż polskie.. Na pewno nie jestem w azjatyckiej kuchni profesjonalistką i pewnie nie jeden Azjata złapałby się za głowę widząc moje przepisy.. Jeśli natomiast macie ochotę wypróbować zdrowe, szybkie orientalne potrawy ze składników, które kupicie w każdym sklepie to ten wpis jest właśnie dla Was! Zapraszam do gotowania i smakowania!
PAD THAI Z TOFU
Składniki (4 porcje):
Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw na minimum 45 minut.
Cebulę pokrój w piórka, marchewkę i groszek w paseczki, czosnek i chilli w plasterki. Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu na złoty kolor. Przełóż do miseczki. Następnie podsmaż krótko warzywa - powinny pozostać chrupkie. Do warzyw dodaj sosy oraz cukier. Po chwili wbij jajka. Kiedy się lekko zetną dodaj namoczony makaron. Na końcu dodaj podsmażone tofu. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, pokruszonymi orzechami. Przed zjedzeniem skrop sokiem z limonki.
PAD THAI Z KURCZAKIEM
Składniki (4 porcje):
Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw na minimum 45 minut.
Cebulę pokrój w piórka, cukinię i paprykę w paseczki, czosnek i chilli w plasterki. Kurczaka pokrój w paseczki i dodaj do niego 1 łyżkę sosu sojowego. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Przełóż do miseczki. Następnie podsmaż krótko warzywa - powinny pozostać chrupkie. Do warzyw dodaj sosy oraz cukier. Po chwili wbij jajka. Kiedy się lekko zetną dodaj namoczony makaron. Na końcu dodaj usmażonego kurczaka Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, pokruszonymi orzechami. Przed zjedzeniem skrop sokiem z limonki.
ZIELONE CURRY Z INDYKIEM
Składniki (4 porcje):
Indyka pokrój w paseczki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek, selera i cukinię w plasterki. Groszek cukrowy obierz i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek i pastę curry. Dodaj mięso, a następnie selera. Na końcu dodaj cukinię. Na patelnię wlej ok 1/4 szklanki wody i duś ok 10 minut. Dodaj groszek cukrowy, sok z limonki i mleko kokosowe. Przypraw kolendrą, solą i pieprzem. Duś jeszcze przez chwilę - staraj się, aby warzywa zachowały chrupkość.
Danie możesz zjadać samo, lub z dodatkiem węglowodanów - ryż basmati lub kasza bulgur będą świetnie pasować.
ZUPA TOM KHA
Składniki (4 porcje):
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, brokuły podziel na małe różyczki. Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i przypraw solą i pieprzem. Na oleju podsmaż drobno posiekany imbir, pastę curry i skórkę z limonki. Dodaj kurczaka, smaż przez chwilę, a następnie dodaj wszystkie warzywa oprócz brokułów. Zalej wywarem warzywnym (możesz też po prostu wodą i gotuj ok 10 minut. Na koniec dorzuć brokuły i gotuj jeszcze ok 5-7 minut. Dodaj mleko kokosowe i posiekaną kolendrę.
PAPRYKOWY KURCZAK Z CZARNYM SEZAMEM
Składniki (4 porcje):
Kurczaka pokrój w paseczki i zamarynuj (łyżka sosu sojowego, cukier i pół łyżki oleju). Odstaw na minimum 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę w piórka i wszystkie papryki w paseczki. Na patelni rozgrzej pozostałą część oleju. Podsmaż kurczaka, następnie dorzuć papryki i drugą łyżkę sosu sojowego. Smaż tak długo, aby mięso nie było surowe, a warzywa, aby zachowały jeszcze chrupkość. Na koniec posyp sezamem i świeżą posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem.
KURCZAK Z WARZYWAMI I SEZAMEM
Składniki (4 porcje):
Kurczaka pokrój w paseczki i zamarynuj (łyżka sosu sojowego, cukier i pół łyżki oleju). Odstaw na minimum 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę w piórka i wszystkie warzywa w paseczki. Na patelni rozgrzej pozostałą część oleju. Podsmaż kurczaka, następnie dorzuć warzywa i resztę sosu sojowego. Smaż tak długo, aby mięso nie było surowe, a warzywa, aby zachowały jeszcze chrupkość. Na koniec dodaj sok z limonki i posyp sezamem.
To danie możesz robić z dowolnych warzyw – świetnie sprawdzi się też pietruszka, cukinia, żółta czy zielona papryka.
SAŁATKA Z ORIENTALNĄ WOŁOWINĄ I MANGO
Składniki (2 porcje):
Wołowinę pokrój w cienkie plastry lub cienkie paseczki. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, startego imbiru i czosnku oraz chilli. Włóż do niej mięso – najlepiej na całą noc, a minimum na godzinę. Wołowinę usmaż na oleju.
Z oliwy, miodu i soku z limonki przygotuj sos.
Na talerzach rozłóż rukolę, czerwoną cebulę pokrojoną w krążki, wołowinę, pokrojone w kostkę mango, orzechy i posiekaną kolendrę. Sałatki skrop sosem.