Znudziły się kanapki?

 

Kochani, czasem potrzebujemy odmiany. Również w naszej kuchni. Przyzwyczajeni do tradycyjnych szybkich rozwiązań czasami najzwyczajniej w świecie szukamy nowości, chcemy spróbować coś innego niż jemy na co dzień. Mam dla Was dzisiaj świetną propozycję, która może odmienić Wasze kanapkowe posiłki – podpłomyki!

Robią się szybko, są zdrowe i smakują świetnie!

 

 

Składniki (2 porcje):

Podpłomyki:

  • ½ szklanki mąki gryczanej
  • 1 łyżka otrąb owsianych
  • ½ szklanki kefiru
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ulubione zioła – np. tymianek, oregano, bazylia, rozmaryn
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 100 g łososia wędzonego
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • ¼ ogórka
  • 4 łyżeczki musztardy francuskiej
  • 2 garście rukoli
  • świeżo mielony pieprz

 

Sposób przygotowania:

Z podanych składników zagnieć ciasto. Podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na placek o średnicy ok 20 cm. Piecz w piekarniku (190 stopni) ok 15-20 minut.

Podpłomyki posmaruj musztardą. Ułóż na nich warzywa i łososia. Posyp świeżo mielonym pieprzem.

Wartość odżywcza (1 porcja – 2 podpłomyki z dodatkami): 313 kcal B:20,2 g T:10 g W:36,7 g

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *