AZJA NA TALERZU

Uwielbiam azjatyckie smaki. Powiem Wam szczerze, że chyba częściej pojawiają się na moim talerzu niż polskie.. Na pewno nie jestem w azjatyckiej kuchni profesjonalistką i pewnie nie jeden Azjata złapałby się za głowę widząc moje przepisy.. Jeśli natomiast macie ochotę wypróbować zdrowe, szybkie orientalne potrawy ze składników, które kupicie w każdym sklepie to ten wpis jest właśnie dla Was! Zapraszam do gotowania i smakowania!

PAD THAI Z TOFU
Składniki (4 porcje):

  • 400 g makaronu ryżowego
  • 200 g tofu
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście groszku cukrowego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypiorek, kolendra
  • garść orzechów nerkowca lub ziemnych
  • limonka

Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw na minimum 45 minut.

Cebulę pokrój w piórka, marchewkę i groszek w paseczki, czosnek i chilli w plasterki. Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż tofu na złoty kolor. Przełóż do miseczki. Następnie podsmaż krótko warzywa – powinny pozostać chrupkie. Do warzyw dodaj sosy oraz cukier. Po chwili wbij jajka. Kiedy się lekko zetną dodaj namoczony makaron. Na końcu dodaj podsmażone tofu. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, pokruszonymi orzechami. Przed zjedzeniem skrop sokiem z limonki.

 

PAD THAI Z KURCZAKIEM
Składniki (4 porcje):

  • 400 g makaronu ryżowego
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 1 zielona papryka
  • ½ cukinii
  • 1 czerwona cebula
  • 1 papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • szczypiorek, kolendra
  • garść orzechów nerkowca lub ziemnych
  • limonka

Makaron ryżowy zalej zimną wodą i odstaw na minimum 45 minut.

Cebulę pokrój w piórka, cukinię i paprykę w paseczki, czosnek i chilli w plasterki. Kurczaka pokrój w paseczki i dodaj do niego 1 łyżkę sosu sojowego. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż kurczaka na złoty kolor. Przełóż do miseczki. Następnie podsmaż krótko warzywa – powinny pozostać chrupkie. Do warzyw dodaj sosy oraz cukier. Po chwili wbij jajka. Kiedy się lekko zetną dodaj namoczony makaron. Na końcu dodaj usmażonego kurczaka Podawaj z posiekanym szczypiorkiem, kolendrą, pokruszonymi orzechami. Przed zjedzeniem skrop sokiem z limonki.

ZIELONE CURRY Z INDYKIEM
Składniki (4 porcje):

  • ok 0.5 kg piersi z indyka
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 2 garście groszku cukrowego
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • sok z limonki
  • sól, pieprz

Indyka pokrój w paseczki. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek, selera i cukinię w plasterki. Groszek cukrowy obierz i przekrój wzdłuż na pół. Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż cebulę, czosnek i pastę curry. Dodaj mięso, a następnie selera. Na końcu dodaj cukinię. Na patelnię wlej ok 1/4 szklanki wody i duś ok 10 minut. Dodaj groszek cukrowy, sok z limonki i mleko kokosowe. Przypraw kolendrą, solą i pieprzem. Duś jeszcze przez chwilę – staraj się, aby warzywa zachowały chrupkość.
Danie możesz zjadać samo, lub z dodatkiem węglowodanów – ryż basmati lub kasza bulgur będą świetnie pasować.

ZUPA TOM KHA

Składniki (4 porcje):

  • 1 cebula
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 cukinia
  • 1 mały brokuł (lub pół paczki mrożonego)
  • kawałek imbiru ok 2 cm
  • otarta skórka z limonki
  • 1 łyżka zielonej pasty curry
  • 2 piersi z kurczaka
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • pęczek kolendry
  • wywar warzywny
  • 1 łyżka oleju ryżowego

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę, brokuły podziel na małe różyczki. Piersi z kurczaka pokrój w paseczki i przypraw solą i pieprzem. Na oleju podsmaż drobno posiekany imbir, pastę curry i skórkę z limonki. Dodaj kurczaka, smaż przez chwilę, a następnie dodaj wszystkie warzywa oprócz brokułów. Zalej wywarem warzywnym (możesz też po prostu wodą  i gotuj ok 10 minut. Na koniec dorzuć brokuły i gotuj jeszcze ok 5-7 minut. Dodaj mleko kokosowe i posiekaną kolendrę.

PAPRYKOWY KURCZAK Z CZARNYM SEZAMEM

Składniki (4 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 cebula
  • 2 małe żółte papryki
  • 2 małe czerwone papryki
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • świeża kolendra

Kurczaka pokrój w paseczki i zamarynuj (łyżka sosu sojowego, cukier i pół łyżki oleju). Odstaw na minimum 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę w piórka i wszystkie papryki w paseczki. Na patelni rozgrzej pozostałą część oleju. Podsmaż kurczaka, następnie dorzuć papryki i drugą łyżkę sosu sojowego. Smaż tak długo, aby mięso nie było surowe, a warzywa, aby zachowały jeszcze chrupkość. Na koniec posyp sezamem i świeżą posiekaną kolendrą. Podawaj z ryżem.

 

KURCZAK Z WARZYWAMI I SEZAMEM

Składniki (4 porcje):

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryczka chilli
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 garście groszku cukrowego
  • sok z limonki
  • 2 łyżki sezamu

Kurczaka pokrój w paseczki i zamarynuj (łyżka sosu sojowego, cukier i pół łyżki oleju). Odstaw na minimum 15 minut. W tym czasie pokrój cebulę w piórka i wszystkie warzywa w paseczki. Na patelni rozgrzej pozostałą część oleju. Podsmaż kurczaka, następnie dorzuć warzywa i resztę sosu sojowego. Smaż tak długo, aby mięso nie było surowe, a warzywa, aby zachowały jeszcze chrupkość. Na koniec dodaj sok z limonki i posyp sezamem.

To danie możesz robić z dowolnych warzyw – świetnie sprawdzi się też pietruszka, cukinia, żółta czy zielona papryka.

SAŁATKA Z ORIENTALNĄ WOŁOWINĄ I MANGO

Składniki (2 porcje):

  • 2 garście rukoli
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ dużego mango
  • garść orzechów nerkowca
  • ok 150 g dobrej jakości wołowiny
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki pasty z chilli (sambal) lub szczypta suszonego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • świeża kolendra
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sok z limonki
  • 1 łyżeczka miodu

Wołowinę pokrój w cienkie plastry lub cienkie paseczki. Przygotuj marynatę z sosu sojowego, startego imbiru i czosnku oraz chilli. Włóż do niej mięso – najlepiej na całą noc, a minimum na godzinę. Wołowinę usmaż na oleju.

Z oliwy, miodu i soku z limonki przygotuj sos.

Na talerzach rozłóż rukolę, czerwoną cebulę pokrojoną w krążki, wołowinę, pokrojone w kostkę mango, orzechy i posiekaną kolendrę. Sałatki skrop sosem.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *