Święta Bożego Narodzenia to magiczny i bardzo rodzinny czas. Jednak wraz z nimi w naszej głowie często pojawia się dylemat – co z dietą?
Spotykamy się, zasiadamy przy wspólnym stole, celebrujemy, rozmawiamy i jemy. Często też mało się ruszamy. Zdarza się, że zaczynamy świętować w Wigilię, a kończymy po Nowym Roku.
Czy świąteczne odstępstwa mogą spowodować, że cały wysiłek włożony w przestrzeganie diety pójdzie na marne? A może na odwrót – chwilowe odpuszczenie spowoduje, że później łatwiej będziemy trzymać się założonego jadłospisu?
Przede wszystkim stwórz PLAN! Nie traktuj Świąt jak pole bitwy – ja kontra dieta. To całkowicie zaburzy Ci świąteczny nastrój i wpadniesz w niepotrzebną frustrację. Wprowadź kilka małych zmian i ciesz się tym magicznym czasem!
PORADNIK ŚWIĄTECZNY podpowie Ci co zrobić, aby przeżyć Święta na diecie ze świętym spokojem. Znajdziesz w nim porady, ale przede wszystkim przepisy na moje autorskie dania, które pozwolą Ci cieszyć się pysznymi świątecznymi potrawami w zdrowej wersji.
Co zrobić, aby go mieć?
1. Wejdź na stronie do zakładki KONTAKT - www.amdietetyka.pl/kontakt
2. Wypełnij formularz kontaktowy wpisując w temacie lub treści wiadomości PORADNIK ŚWIĄTECZNY
3. Sprawdź swoją skrzynkę mailową i wprowadź porady i przepisy w życie!
Dzisiaj na blogu mała próbka poradnika, czyli 3 przepisy na zachętę!
KREM GRZYBOWY
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek pokrój w kostkę. Podsmaż w garnku na maśle klarowanym. Dodaj do garnka gałązkę rozmarynu. Dodaj grzyby i smaż aż się zarumienią. Dodaj bulion i gotuj ok. 15-20 minut. Wyjmij rozmaryn i zmiksuj zupę na gładki krem. Przypraw solą i pieprzem. Podawaj z kleksem z jogurtu greckiego.
TATAR Z ŁOSOSIA
Składniki:
Sposób przygotowania:
Łososia pokrój w drobną kosteczkę. Ogórki kiszone, cebulę oraz połowę kaparów również. Dodaj posiekany koperek. Przypraw chrzanem, sokiem z cytryny i świeżo mielonym pieprzem. Podawaj z pozostałymi kaparami w całości.
INDYK PIECZONY Z JABŁKAMI I POMARAŃCZAMI
Składniki:
Sposób przygotowania:
Naczynie żaroodporne wysmaruj delikatnie oliwą z oliwek. Wyłóż dno kawałkami indyka obsypanymi z każdej strony solą, pieprzem, kurkumą i papryką. Na indyka ułóż cebulę pokrojoną w cienkie piórka. Na cebulę połóż cząstki jabłek, a na to cząstki pomarańczy. Całość posyp sparzonymi rodzynkami i płatkami migdałowymi. Piecz, koniecznie pod przykryciem, ok. 40-45 min.
Życzę Wam zdrowych, spokojnych, pełnych miłości i rodzinnego ciepła Świąt Bożego Narodzenia! Niech będzie to radosny czas pełen odpoczynku, nadziei i uśmiechu!