Am dietetyka Logo
umów wizytę

Brak produktów w koszyku.

Anna Mazgaj

Figa z makiem

    Koniec października to zdecydowanie ostatni moment, żeby nacieszyć się i w pełni wykorzystać sezon na świeże figi. Świetnie smakują same w sobie, dodane do owsianki czy musli, ale dzisiaj pokażę Wam jak możecie je wykorzystać jeszcze w inny sposób. Choć świeże figi na tle innych owoców są dosyć kaloryczne oraz mają wysoki indeks […]

 

 

Koniec października to zdecydowanie ostatni moment, żeby nacieszyć się i w pełni wykorzystać sezon na świeże figi. Świetnie smakują same w sobie, dodane do owsianki czy musli, ale dzisiaj pokażę Wam jak możecie je wykorzystać jeszcze w inny sposób. Choć świeże figi na tle innych owoców są dosyć kaloryczne oraz mają wysoki indeks glikemiczny są niezwykle cennym źródłem witamin, wapnia i błonnika, więc warto je zjadać, bo sezon w Polsce na nie jest bardzo krótki!

Moja pierwsza propozycja to niezwykle prosta sałatka, która może stać wykwintnym daniem na domową randkę we dwoje albo spotkanie ze znajomymi.

Sałatka z rukolą, figami zapieczonymi z szynką parmeńską i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 2 garście rukoli
  • 2 figi
  • 4 plastry szynki parmeńskiej
  • garść orzechów włoskich
  • sos balsamiczny

Sposób przygotowania:

Na talerzu ułóż rukolę. Figi przekrój na ćwiartki, a plastry szynki parmeńskiej wzdłuż na pół. Każdą ćwiartkę figi zawiń w pasek szynki i włóż do piekarnika na 8-10 minut. Upieczone figi połóż na rukoli, posyp pokruszonymi orzechami (możesz je wcześniej uprażyć) i polej balsamico. I ciesz się prostą i pyszną sałatką!

Druga propozycja to szybkie grzanki. Nie namawiam Was do picia alkoholu, ale te grzanki wręcz proszą się o lampkę wytrawnego wina 😉 Tak więc kto może niech zaplanuje wykwintny figowy jesienny wieczór!

Składniki:

  • 2 kromki chleba razowego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • rukola
  • 2 plastry szynki parmeńskiej lub sera pleśniowego typu gorgonzola
  • świeża figa

Sposób przygotowania:

Na pieczywie ułóż szynkę lub ser pleśniowy, a na wierzchu plastry świeżej figi. Skrop oliwą i włóż do piekarnika na 10 minut, aż pieczywo będzie chrupiące. Podawaj z dużą ilością rukoli i świeżo mielonym pieprzem.

Trzecia opcja to mistrzowska tarta, która na pewno zasmakuje miłośnikom koziego sera. Dla zdrowotności spód tarty zrobimy z mąki orkiszowej, a tradycyjną śmietankę w royalu zastąpimy jogurtem greckim.

Składniki (6 porcji)

Ciasto:

  • 150g mąki orkiszowej
  • 75g masła
  • 50g wody
  • pół łyżeczki soli

Pozostałe składniki:

  • 100g koziego sera
  • 3 świeże figi
  • 1/3 cukinii
  • 4 jajka
  • 200g jogurtu greckiego o obniżonej zawartości tłuszczu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Z mąki, masła, pół łyżeczki soli i wody przygotuj kruche ciasto. Włóż do lodówki na 10-20 minut.

Jajka zmiksuj z jogurtem i czosnkiem. Cukinię pokrój na plastry, możesz je ugrillować.

Dno foremki wyłóż ciastem, zrób dziurki widelcem i włóż do piekarnika na 5-8 minut (180 stopni). Na podpieczonym cieście ułóż plastry cukinii oraz koziego sera.  Zalej masą jajeczno-jogurtową i na wierzchu połóż figi pokrojone na ćwiartki. Włóż do piekarnika na 30-40 minut do momentu całkowitego ścięcia. Tarta powinna być zarumieniona. Możesz ją jeść na ciepło lub na zimno.

 

No to AM Kochani! Wykorzystujcie w swojej kuchni wszystko, co sezonowe!

E-BOOK "DIETETYK W GARACH"

czyli z miłości do zdrowego jedzenia i pasji do gotowania
55 całorocznych przepisów z łatwo dostępnych przepisów
Sprawdzam e-book
Szukaj na blogu:

Miło mi Cię gościć na moim blogu ;)

Anna Mazgaj
Nazywam się Anna - jestem dietetykiem z ogromną pasją do gotowania. Kocham gotować i uwielbiam jak komuś smakują moje dania. Jestem kulinarną perfekcjonistką, dlatego za cel postawiłam sobie stworzenie przepisów smacznych, zdrowych i szybkich w przygotowaniu. Dlatego tylko takie propozycje posiłków znajdziesz na tej stronie.

Polecane wpisy

18 stycznia 2020
13 stycznia 2020
9 stycznia 2020
30 grudnia 2019
30 grudnia 2019

POBIERZ DARMOWY E-BOOK!

Otrzymaj 8 przepisów, i sprawdź jak prosto i szybko możesz przyrządzić pyszne posiłki ze składników, które kupisz w każdym sklepie.
.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram