Jesień u mnie to zdecydowanie czas zup! Są sycące, rozgrzewające i... wspaniałe!
Dzisiaj polecam Wam dwa przepisy na sezonowe zupy kremy - z kukurydzy i dyni oraz trzecią zupę, która ratuje mnie zawsze kiedy nie mam nic w lodówce.
ŻÓŁTY KREM Z KUKURYDZY
Składniki (4 porcje):
Sposób przygotowania:
Kolby kukurydzy obierz i umyj. Postaw pionowo na desce i nożem obetnij ziarna ruchami od góry ku dołowi. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż starty imbir oraz czosnek. Dodaj ziarna kukurydzy i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszaj. Dodaj 500-700 ml wody i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw solą i gotuj do momentu aż kukurydza będzie miękka. Zupę zmiksuj na gładki krem (możesz dodatkowo przetrzeć ją przez sito, aby pozbyć się jak najwięcej łusek kukurydzy).
W trakcie gotowania zupy na suchej patelni upraż orzechy nerkowca z dodatkiem papryki chilli w proszku. Przed podaniem posyp zupę ostrymi, chrupiącymi orzeszkami.
Wartość odżywcza: 271 kcal B: 5,3 g T: 17,2 g W: 27,5 g
POMARAŃCZOWY KREM Z DYNI I JABŁEK
Składniki (4 porcje):
Sposób przygotowania:
Dynię i jabłka pokrój w drobną kostkę. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj dynię, jabłka, imbir i smaż jeszcze przez chwilę. zalej bulionem lub wodą i Gotuj do miękkości. na końcu dodaj mleczko kokosowe i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem.
Wartość odżywcza (1 porcja, bez dodatków): 210 kcal B: 2,2 g T: 13,9 g W: 21,3 g
CZERWONA ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z SOCZEWICY
Składniki (3 porcje):
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa podsmaż na oleju, dodaj wszystkie przyprawy. Dolej wodę, pomidory z puszki oraz wsyp suchą soczewicę. Gotuj ok 20-25 minut aż do ugotowania soczewicy. Podawaj z dużą ilością natki pietruszki.
Wartość odżywcza: 193 kcal B: 11,3 g T: 5,2 g W: 30,6 g
NO TO AM! NA ZDROWIE!