Am dietetyka Logo
umów wizytę
18 stycznia 2020
Anna Mazgaj

DO CHLEBA I NIE TYLKO

W tym roku zdecydowanie królują u mnie strączki. Zaczęło się chyba od dwóch past - z cieciorki i fasoli, które przyrządziłam na imprezę sylwestrową. I tak już ze mną zostały.. Ostatnio zasmakowały mi szczególnie. Są zdrowe, sycące, bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym wszystkim doskonale się sprawdzają w diecie z ograniczeniem mięsa. Jak czytaliście […]

W tym roku zdecydowanie królują u mnie strączki. Zaczęło się chyba od dwóch past - z cieciorki i fasoli, które przyrządziłam na imprezę sylwestrową. I tak już ze mną zostały.. Ostatnio zasmakowały mi szczególnie. Są zdrowe, sycące, bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym wszystkim doskonale się sprawdzają w diecie z ograniczeniem mięsa. Jak czytaliście mój ostatni wpis to wiecie, że mocno stawiam na flexitarianizm, więc strączki są tutaj idealnym pomysłem. A przy okazji jakim smacznym! Mam nadzieję, że zarażę Was dzisiaj trochę moimi sposobami na szybkie pasty. Jak wypróbujecie dajcie koniecznie znać, czy Wam smakowały!

SMALEC Z FASOLI Z PRAŻONĄ KASZĄ GRYCZANĄ

  • ok pół szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • łyżka oliwy z oliwek
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz

Kaszę wymieszaj z oliwą i przyprawami i włóż do piekarnika (190 stopni) na ok 15 minut. W trakcie pieczenia możesz kaszę przemieszać 2-3 razy. Powinna być chrupiąca.

  • 1 cebula
  • 1 jabłko
  • majeranek
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

W tym czasie na patelni podsmaż cebulę i obrane jabłko pokrojone w drobną kostkę. Dodaj do nich przyprawy.

  • 1 puszka białej fasoli
  • natka pietruszki

Fasolę zmiksuj na gładką pastę z odrobinką wody. Dodaj do niej usmażoną cebulę z jabłkiem, posiekaną natkę pietruszki oraz uprażoną kaszę gryczaną i dobrze wymieszaj.

HUMMUS POMIDOROWO-PAPRYKOWY

  • ok 400g cieciorki ugotowanej lub konserwowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 3-4 suszone pomidory
  • sól, pieprz
  • ewentualnie odrobina wody od gotowania ciecierzycy lub zalewy z cieciorki konserwowej
  • natka pietruszki, czarnuszka

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. Ewentualnie dodaj ok 2-3 łyżek zalewy z ciecierzycy konserwowej lub wody po gotowaniu ciecierzycy. Przełóż do słoika lub miseczki i posyp natką pietruszki i czarnuszką.

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI Z CZARNYM CZOSNKIEM

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2-3 ząbki czarnego czosnku
  • szczypta świeżego lub suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ewentualnie odrobina wody z puszki po fasoli
  • garść prażonych pestek słonecznika i natka pietruszki - do dekoracji

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. Ewentualnie dodaj ok 2-3 łyżek zalewy z puszki po fasoli. Przełóż do słoika lub miseczki i posyp natką pietruszki i słonecznikiem.

PASTA Z ZIELONEGO GROSZKU

  • ok 200g ugotowanego zielonego groszku
  •  2 łyżki soku z cytryny
  •  garść koperku
  •  1 łyżka oliwy z oliwek
  •  sól, pieprz

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. I gotowe 🙂

  • HUMMUS PAPRYKOWY
  • ok 400g cieciorki ugotowanej lub konserwowej
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki tahini (można pominąć)
  • sól, pieprz
  • ewentualnie odrobina wody od gotowania ciecierzycy lub zalewy z cieciorki konserwowej
  • czarnuszka

Wszystkie składniki zmiksuj na gładką pastę. Ewentualnie dodaj ok 2-3 łyżek zalewy z ciecierzycy konserwowej lub wody po gotowaniu ciecierzycy. Przełóż do słoika lub miseczki i posyp czarnuszką.

MEKSYKAŃSKA PASTA Z CZERWONEJ FASOLI

  • ok 250g ugotowanej lub konserwowej czerwonej fasoli
  • duży ząbek czosnku
  • papryczkę chilli
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • łyżeczkę słodkiej papryki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sok z limonki
  • 1/4 czerwonej cebuli
  • 1/2 zielonej papryki
  • dużą garść kolendry lub natki pietruszki
  • sól, pieprz

Posiekaj drobno czosnek i chilli. Podsmaż na oliwie, dodaj fasolę i wszystkie sypkie przyprawy. Smaż jeszcze przez chwilę. Po ostudzeniu dodaj sok z limonki i zmiksuj na gładką pastę. Czerwoną cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę, kolendrę posiekaj - dodaj do pasty i wymieszaj.
Przepis pochodzi z książki Violi Urban pt. "Dieta na wynos. 100 przepisów na zdrowy lunch".

Wypróbujcie, zasmakujcie! Ja wpadłam po uszy! 🙂

NO TO AM! NA ZDROWIE!

E-BOOK "DIETETYK W GARACH"

czyli z miłości do zdrowego jedzenia i pasji do gotowania
55 całorocznych przepisów z łatwo dostępnych przepisów
Sprawdzam e-book
Szukaj na blogu:

Miło mi Cię gościć na moim blogu ;)

Anna Mazgaj
Nazywam się Anna - jestem dietetykiem z ogromną pasją do gotowania. Kocham gotować i uwielbiam jak komuś smakują moje dania. Jestem kulinarną perfekcjonistką, dlatego za cel postawiłam sobie stworzenie przepisów smacznych, zdrowych i szybkich w przygotowaniu. Dlatego tylko takie propozycje posiłków znajdziesz na tej stronie.

Polecane wpisy

18 stycznia 2020
13 stycznia 2020
9 stycznia 2020
30 grudnia 2019
30 grudnia 2019

POBIERZ DARMOWY E-BOOK!

Otrzymaj 8 przepisów, i sprawdź jak prosto i szybko możesz przyrządzić pyszne posiłki ze składników, które kupisz w każdym sklepie.
.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram