Am dietetyka Logo
umów wizytę
4 listopada 2019
Anna Mazgaj

Ciasteczko?

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, zjedz ciasteczko - nie daj się! Tylko wybierz zdrowe ok? 😉 Dzisiaj dwa sezonowe przepisy zdecydowanie poprawiające nastrój podczas listopadowej deszczowej aury... CYNAMONOWE CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: 100g mąki ziemniaczanej 50g mąki ryżowej i 50g mąki owsianej (możesz użyć 100g jednego rodzaju mąki, dobrze sprawdzi się też mąka pszenna pełnoziarnista […]

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, zjedz ciasteczko - nie daj się!

Tylko wybierz zdrowe ok? 😉

Dzisiaj dwa sezonowe przepisy zdecydowanie poprawiające nastrój podczas listopadowej deszczowej aury...

CYNAMONOWE CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki ryżowej i 50g mąki owsianej (możesz użyć 100g jednego rodzaju mąki, dobrze sprawdzi się też mąka pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa)
  • 2 duże marchewki starte na tarce o drobnych oczkach
  • 150g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 150g erytrolu
  • 4 jajka
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Mąki przesiej wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z erytrolem na puszystą masę. Dodawaj do niej stopniowo olej. Dodaj mąki i miksuj jeszcze przez chwilę. Dodaj marchew, orzechy i rodzynki. Wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do średniej tortownicy i piecz ok 45 min. w temp. 180 stopni.

DYNIOWE PIEGUSKI

Składniki (12 szt):

  • 1 szklanka mąki (pełnoziarnistej, orkiszowej, ryżowej lub jaglanej)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pure z dyni (wystarczy zmiksować wcześniej upieczoną dynię)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1/4 szklanki erytrolu lub cukru kokosowego
  • garść posiekanych orzechów
  • garść posiekanej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

Sposób przygotowania: Wymieszaj mąki wraz z przyprawami, sodą i płatkami owsianymi. W osobnej misce dokładnie wymieszaj pure z dyni z olejem i erytrolem. Połącz wszystkie składniki. Na końcu dodaj orzechy i czekoladę. Ciasto nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą gałkownicy do lodów. Następnie lekko spłaszcz kulki, żeby uformować ciasteczka. Piecz ok 20 minut w temp 170 stopni.

No to AM! Na zdrowie!

E-BOOK "DIETETYK W GARACH"

czyli z miłości do zdrowego jedzenia i pasji do gotowania
55 całorocznych przepisów z łatwo dostępnych przepisów
Sprawdzam e-book
Szukaj na blogu:

Miło mi Cię gościć na moim blogu ;)

Anna Mazgaj
Nazywam się Anna - jestem dietetykiem z ogromną pasją do gotowania. Kocham gotować i uwielbiam jak komuś smakują moje dania. Jestem kulinarną perfekcjonistką, dlatego za cel postawiłam sobie stworzenie przepisów smacznych, zdrowych i szybkich w przygotowaniu. Dlatego tylko takie propozycje posiłków znajdziesz na tej stronie.

Polecane wpisy

18 stycznia 2020
13 stycznia 2020
9 stycznia 2020
30 grudnia 2019
30 grudnia 2019

POBIERZ DARMOWY E-BOOK!

Otrzymaj 8 przepisów, i sprawdź jak prosto i szybko możesz przyrządzić pyszne posiłki ze składników, które kupisz w każdym sklepie.
.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram