Ciasteczko?

Gdy Ci smutno, gdy Ci źle, zjedz ciasteczko – nie daj się!

Tylko wybierz zdrowe ok? 😉

Dzisiaj dwa sezonowe przepisy zdecydowanie poprawiające nastrój podczas listopadowej deszczowej aury…

CYNAMONOWE CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 50g mąki ryżowej i 50g mąki owsianej (możesz użyć 100g jednego rodzaju mąki, dobrze sprawdzi się też mąka pszenna pełnoziarnista lub orkiszowa)
  • 2 duże marchewki starte na tarce o drobnych oczkach
  • 150g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 150g erytrolu
  • 4 jajka
  • pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • pół szklanki rodzynek
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Mąki przesiej wraz z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Jajka ubij z erytrolem na puszystą masę. Dodawaj do niej stopniowo olej. Dodaj mąki i miksuj jeszcze przez chwilę. Dodaj marchew, orzechy i rodzynki. Wymieszaj łyżką. Ciasto przełóż do średniej tortownicy i piecz ok 45 min. w temp. 180 stopni.

DYNIOWE PIEGUSKI

Składniki (12 szt):

  • 1 szklanka mąki (pełnoziarnistej, orkiszowej, ryżowej lub jaglanej)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 szklanki pure z dyni (wystarczy zmiksować wcześniej upieczoną dynię)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta imbiru
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 80g oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
  • 1/4 szklanki erytrolu lub cukru kokosowego
  • garść posiekanych orzechów
  • garść posiekanej gorzkiej czekolady (min. 70% kakao)

Sposób przygotowania: Wymieszaj mąki wraz z przyprawami, sodą i płatkami owsianymi. W osobnej misce dokładnie wymieszaj pure z dyni z olejem i erytrolem. Połącz wszystkie składniki. Na końcu dodaj orzechy i czekoladę. Ciasto nakładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia za pomocą gałkownicy do lodów. Następnie lekko spłaszcz kulki, żeby uformować ciasteczka. Piecz ok 20 minut w temp 170 stopni.

No to AM! Na zdrowie!

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *