Na rozgrzewkę!

Jesień u mnie to zdecydowanie czas zup! Są sycące, rozgrzewające i… wspaniałe!

Dzisiaj polecam Wam dwa przepisy na sezonowe zupy kremy – z kukurydzy i dyni oraz trzecią zupę, która ratuje mnie zawsze kiedy nie mam nic w lodówce.

 

 

 

 

 

 

ŻÓŁTY KREM Z KUKURYDZY

Składniki (4 porcje):

  • 2 kolby kukurydzy
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżeczki papryki chilli
  • ½ puszki mleka kokosowego (200 ml)
  • 500-700 ml wody
  • 1 garść orzechów nerkowca (35g)
  • (chilli)

Sposób przygotowania:

Kolby kukurydzy obierz i umyj. Postaw pionowo na desce i nożem obetnij ziarna ruchami od góry ku dołowi. W garnku rozgrzej oliwę i podsmaż starty imbir oraz czosnek. Dodaj ziarna kukurydzy i smaż jeszcze przez chwilę. Dodaj kurkumę, ostrą paprykę w proszku i wymieszaj. Dodaj 500-700 ml wody i zagotuj. Dodaj mleczko kokosowe, dopraw solą i gotuj do momentu aż kukurydza będzie miękka. Zupę zmiksuj na gładki krem (możesz dodatkowo przetrzeć ją przez sito, aby pozbyć się jak najwięcej łusek kukurydzy).

W trakcie gotowania zupy na suchej patelni upraż orzechy nerkowca z dodatkiem papryki chilli w proszku. Przed podaniem posyp zupę ostrymi, chrupiącymi orzeszkami.

Wartość odżywcza: 271 kcal   B: 5,3 g T: 17,2 g     W: 27,5 g

POMARAŃCZOWY KREM Z DYNI I JABŁEK

Składniki (4 porcje):

  • ½ małej dyni
  • 2 jabłka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • ½ cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • 200 ml wody lub bulionu warzywnego
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dynię i jabłka pokrój w drobną kostkę. Na oleju podsmaż cebulę i czosnek. Dodaj dynię, jabłka, imbir i smaż jeszcze przez chwilę. zalej bulionem lub wodą i Gotuj  do miękkości. na końcu dodaj mleczko kokosowe i zmiksuj zupę na gładki krem. Dopraw do smaku solą, pieprzem.

Wartość odżywcza (1 porcja, bez dodatków): 210 kcal   B: 2,2 g T: 13,9 g  W: 21,3 g

 

 

 

 

 

 

 

 

CZERWONA ROZGRZEWAJĄCA ZUPA Z SOCZEWICY

Składniki (3 porcje):

  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • łyżka curry
  • ½ łyżeczki pieprzu cayenne lub świeża posiekana papryczka chilli
  • 0,5 l wody
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ok 100 g czerwonej soczewicy
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz marchewkę pokrój w drobną kosteczkę. Warzywa podsmaż na oleju, dodaj wszystkie przyprawy. Dolej wodę, pomidory z puszki oraz wsyp suchą soczewicę. Gotuj ok 20-25 minut aż do ugotowania soczewicy. Podawaj z dużą ilością natki pietruszki.

Wartość odżywcza: 193 kcal B: 11,3 g T: 5,2 g W: 30,6 g

NO TO AM! NA ZDROWIE! 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published. Required fields are marked *